ELNÖK: Pettkó András, az MDF képviselője, kérdést kíván feltenni az informatikai és hírközlési miniszternek: „Előbb-utóbb összenő, ami összetartozik?” címmel. A miniszter úr távollétében, ha a képviselő úr elfogadja, az államtitkár úr válaszol.

PETTKÓ ANDRÁS (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Az IHM által felügyelt Posta Rt. hosszú távú tervei és ezzel összefüggésben a posta informatikai fejlesztései évek óta az érdeklődés középpontjában állnak, egyaránt felkeltik a széles közvélemény és az informatikai szakma figyelmét is. Talányos a posta közeli vállalkozás, az Econet Rt.: a vállalkozás rendkívül jó PR-ral, de igen kevés valós árbevételi eredménnyel dicsekedhet az elmúlt években. Ám az év eleji Econet-posta informatikai együttműködés bejelentésének köszönhetően a tőzsdei cég árfolyama pillanatok alatt az egekbe szökött.

Tisztelt Államtitkár Úr! Milyen politikai és üzleti érdekek mozognak a Posta Rt. körül? Indított-e vizsgálatot arra vonatkozóan, hogy a posta vezetéséből kik és milyen hasznot húztak az Econet és a posta együttműködése bejelentéséből és az Econet-papírok árfolyam-növekedéséből?

Tisztelt Államtitkár Úr! A Posta Rt. 2002-ben leköszönő vezetése egy eladósodott, finanszírozási válsággal küzdő állami vállalatot hagyott maga mögött. A politikai boszorkányüldözés célpontja akkor a volt fideszes pénztárnok, Simicska Lajos köréhez köthető Kalmár István volt posta-vezérigazgató. Úgy tűnik, újra kísért a múlt. Mint az a múlt héten a gazdasági sajtóban is napvilágot látott, mind a TV2 mögötti médiavállalkozók, mind Stumpf István volt kancelláriaminiszter közvetlen tanácsadója, Fellegi Tamás is meghatározó tulajdonosi részt szereztek az Econetben. Ezek után nyilvánvalóan már nem meglepő, hogy a cég zöld utat kapott, és betakarítja a posta informatikai fejlesztéseit.

Tisztelt Államtitkár Úr! A posta vonatkozásában ön milyen szerepet vállalt a két nagy párt mögötti gazdasági érdekcsoportok kiegyezésében? Milyen informatikai nagyberuházásokat finanszíroz a Posta Rt. a közeljövőben? Ennek keretében mennyi állami forráshoz jut az Econet Rt.?

Várom megtisztelő válaszát.


ELNÖK: A kérdésre Csepeli György államtitkár úr válaszol.


DR. CSEPELI GYÖRGY informatikai és hírközlési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Méltányolom a képviselő úr “investigative journalism” iránti szenvedélyét, de sajnos most nem vagyok abban a helyzetben, hogy ezt a kérdést a válaszban teljességgel meg tudjam válaszolni, mert attól tartok, hogy nem mi vagyunk a kérdés címzettjei, hiszen tudjuk, hogy a Magyar Posta következetesen megvalósítja azt a stratégiai célkitűzését, miszerint a fejlesztéseit az alaptevékenység fejlesztésére koncentrálja. Ennek része az informatikai fejlesztés is, tehát ez stratégiai jellegű dolog.

Ami az IHM felelősségi körét illeti, a postai ágazat szabályozásának feladata az, ami ránk tartozik. Ezzel kapcsolatban a törvényi szabályozás a mi területünk volt, és ezt létre is hoztuk.

Ami a postai feladatvállalásra vonatkozik, ott a Miniszterelnöki Hivatal lenne az illetékes. Vagy pedig ha a posta belső informatikai fejlesztésére vonatkozik a kérdés - és nyilvánvalóan ez a helyzet -, akkor nekem úgy rémlik, hogy válaszadásra Draskovics Tibor pénzügyminiszter úr rendelkezik hatáskörrel, mivel a Magyar Posta Rt. beruházási-fejlesztési stratégiáját és döntéseit a társaságban az állam tulajdonosi jogait gyakorló ÁPV Rt., tehát a pénzügyminiszter alá tartozó szervezet hagyja jóvá. Ennek következtében mi mint szabályozó hatóság, egyszerűen nem vagyunk abban a helyzetben, hogy a posta ügyeire vonatkozóan ilyen mélységig véleményt tudjunk alkotni.

Köszönöm a figyelmet.


ELNÖK: Képviselő úr!


PETTKÓ ANDRÁS (MDF): Tisztelt Államtitkár Úr! Köszönöm a válaszát. Mint emlékezetes, a postai koncessziós jogok alapján - több milliárdos beruházás keretében - elektronikus közbeszerzési rendszert készítettek el, aminek az üzembe állítását a 2002-es választások húzták keresztül. Szinte politikai áldozattá vált a Posta Tetra Rt., illetve az általa előkészített kormányzati digitális rádiótávközlő rendszer, amely 2002 elején, a győztes kihirdetése előtti órákban vált köddé.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket.


ELNÖK: Államtitkár úr, kíván válaszolni? (Jelzésre:) Öné a szó.


DR. CSEPELI GYÖRGY informatikai és hírközlési minisztériumi államtitkár: Igen, ez a másik kategória. Itt, ebben az esetben javaslom, hogy Kiss Péter miniszter urat keresse fel a kérdésével, mert ez klasszikusan az a terület, amiért ő felel.VISSZA