ELNÖK: Csampa Zsolt, az MDF képviselője, kérdést kíván feltenni az informatikai és hírközlési miniszternek: „A Tetra-háború, avagy a szabad demokrata pártkatonák?” címmel. A képvisel úré a szó.


CSAMPA ZSOLT (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Már a minisztériumán belül is megosztottságot okoz, hogy a múlt év decemberi nemzetbiztonsági bizottsági bukása után ismételten észak-koreai típusú szocialista nagyberuházási módszereket alkalmaz az egységes digitális rádió-távközlési rendszer előkészítésében.

A bennfentesek számára eddig sem volt titok, hogy egy szocialista képviselő milyen és mekkora befolyással bír az ön tárcájánál. Végtelen éhségét legutóbb egy nyilvános távközlési pályázaton 50 millió forinttal igyekezett csillapítani az IHM-nél. Szintén szocialista képviselőhöz közel álló ERBE tanácsadó rt. nyerte azt a kulcsfontosságú pályázatot, amely a rádió-távközlési rendszer előkészítésére hivatott. Ám még a szaktárca tisztségviselői számára is megdöbbenést keltett, hogy a cég az általuk továbbított, a 2002-ben a Posta Tetra Rt.-ben már előkészített pályázati dokumentációkat szövegezi újra, és ezért több tízmillió forintot számláznak le az államnak. Eközben az egységes digitális rádió-távközlési rendszerrel kapcsolatos EDR -előkészítő anyagokat, az előterjesztést a kormány gazdasági kabinetje rendre alkalmatlannak tartja.

Tisztelt Államtitkár Úr! Ki kell hát végre mondani, hogy az IHM önmagában alkalmatlan a Miniszterelnöki Hivataltól elbitorolt feladat ellátására, a rádió-távközlő rendszer előkészítésére. Az IHM tehetetlenül vergődik a francia, az amerikai és a skandináv érdekcsoportok hálójában. Válassz minket, és magadat választod - szól a kampányszlogen; de aki önre szavaz, kire szavaz valójában? Meddig ér el egy szocialista milliárdos keze az ön tárcájánál? Miért titkolózik hónapok óta az EDR-rel kapcsolatban?

Várom megtisztelő válaszát.


ELNÖK: Csepeli György államtitkár úr válaszol.


DR. CSEPELI GYÖRGY informatikai és hírközlési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Nem szerencsés az egységes digitális rádió-távközlési rendszerből pártpolitikai ügyet csinálni, itt ugyanis egy olyan zárt kommunikációs rendszer létrehozásáról van szó, amelynek hiányában a rendőrség, a tűzoltóság, a mentők, az árvízvédelem, a katasztrófavédelem egyszerűen képtelen normálisan funkcionálni. Hiszen mindenki tudja ebben a teremben, és remélem, hogy mások is tudják, hogy a készenléti szolgálatok jelenlegi kommunikációs rendszere nem felel meg semmilyen alapvető biztonsági követelménynek. Ezt az előző kormány is egészen pontosan látta, és voltaképpen ez a kormány azt fogja folytatni, amit az előző kormány nagyon helyesen felismert, nevezetesen, hogy ez nem tréfa, ezt létre kell hozni.

Ennek megfelelően 2003 áprilisában meg is született a kormánydöntés, miszerint az állam nem épít saját rendszert - ez talán egy újdonság -, hanem a projekt szolgáltatásvásárlással fog megvalósulni. A kormányzati munkamegosztásnak megfelelően az irányítás 2003 júliusában az IHM-hez került, és a megvalósítás előkészítésére, ahogy az ilyen esetekben szokás, közbeszerzési eljárásra került sor, amelynek nyertese a legolcsóbb ajánlatot tevő, a képviselő úr kérdésében említett ERBE Energetikai Mérnökiroda volt.

A szakmai javaslatot ez év január elején elkészítette az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, de mivel nyilvánvalóan olyan feladatról van szó, amelynek megvalósításában, működtetésében egyszerre több tárca is érdekelt, ennek következtében ez a terv nagyon komoly kormányzati szintű előkészítést és egyeztetést igényel. Ez az egyeztetés változatlanul folyik, és előbb-utóbb véget fog érni, de természetesen nagyon sok érdek ütközik.

Nem felel meg a valóságnak, hogy a gazdasági kabinet bármikor is elutasította volna ezt az előterjesztést, hiszen ez az előterjesztés majd csak akkor kerül a gazdasági kabinet elé, ha az összes egyeztetést befejezte a minisztérium, és akkor fogja bemutatni a kabinet részére.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket, és kérem, hogy kövessék figyelemmel ennek a nagyon fontos, nemzeti szempontból alapvető, egységes digitális rádió-távközlési rendszernek a kiépítését.VISSZA