ELNÖK: Soron következik a Magyar Köztársaság 2005. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat, valamint az ehhez kapcsolódó állami számvevőszéki jelentés általános vitájának folytatása és lezárása. Az előterjesztést T/11700. számon, a számvevőszéki véleményt T/11700/1. számon kapták kézhez.

DR. CSEPELI GYÖRGY informatikai és hírközlési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Mécs Imre képviselő úr hozzászólásához szeretnék kapcsolódni egy nagyon rövid hozzászólással.

Tegnap a kormány úgy döntött, hogy létrejön a nemzeti audiovizuális archívum. Ez néhány szó, de valójában az a helyzet, hogy ez szélessávú tartalomszolgáltatás tekintetében egy fordulópont lesz, lehetővé fogja tenni a földkerekség minden pontján a magyar mozgóképörökség megismerését az internet által lehetővé tett adattovábbítási technológia útján. Jelenleg még nem nagy tétel ez a költségvetésben, hosszú távon viszont ez az Országos Széchényi Könyvtárhoz hasonlítható, történelmi lépés.

Ennek következtében számolnunk kell azzal, hogy a magyar nemzeti kultúra kilép az országhatárokon, hozzáférhetővé válik a mozgóképörökség tekintetében a Kárpát-medence egészében, Amerikában, Ausztráliában, mindenütt, ahol érdeklődnek a magyar nyelv és a magyar nyelv univerzumán belül létrehozott mozgóképörökség iránt. Ez egy olyan típusú fejlesztés, ami egyébként arra jó példa, hogy tárcák hogyan tudnak együttműködni: a NKÖM, az IM, az IHM és az OM szoros együttműködésben hozta ezt létre. De ez arra is jó példa, hogy a parlamentnek a két oldala hogyan tud együttműködni, hiszen a NAVA gondolata jóval ennek a kormánynak a mandátuma előtt született, az előző kormánynak volt a gondolata, és ez a kormány élből nem elutasította, hanem kemény harccal, de létrehozta. (Taps az MSZP soraiban.)VISSZA