ELNÖK: Köszönöm szépen, miniszter asszony. Rátérünk a következő azonnali kérdésre. Mécs Imre, a Szabad Demokraták Szövetségének képviselője, kérdést kíván feltenni az informatikai és hírközlési miniszternek, „Mikor láthatjuk végre digitális formában a Filmarchívum kincseit?” címmel. A miniszter úr távollétében - amennyiben a képviselő úr elfogadja - az államtitkár úr fog válaszolni.MÉCS IMRE (SZDSZ): Köszönöm, elnök úr, elfogadom. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Mint ismeretes, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium a magyar információs társadalom stratégia alapján meghirdette a nemzeti digitális archívum programot. Ennek keretében kapott támogatást a Magyar Nemzeti Filmarchívum is több mint 120 millió forint értékben. A Filmarchívum 100 játékfilm és 590 filmhíradó digitalizálását, a digitális dokumentumok kezeléséhez szükséges berendezések beszerzését, valamint a legmagasabb szakmaiságot képviselő filmtörténeti CD-ROM sorozatának online megjelenését vállalta. Ennek a munkának az eredeti tervek szerint ebben a hónapban kellene elkészülnie.

Ennek ellenére tudomásom szerint ez a projekt semmilyen előrehaladást nem mutat, sőt a célok megvalósíthatósága megkérdőjeleződött azzal, hogy az eredetileg kilenc hónaposra tervezett projektből az eddig eltelt nyolc hónap során a Filmarchívum egyetlen játékfilmet sem digitalizált. A Magyar Nemzeti Filmarchívum a projekthez nyújtott 132 millió forintos támogatás felhasználását még meg sem kezdte. Ismerve az államháztartás működési rendjét, a közpénzek felhasználására vonatkozó szabályokat, erősen kétségesnek látjuk, hogy a tavalyi támogatás célszerű felhasználása az utolsó hónapban megtörténhet. Mi lesz így a játékfilmkincsünkkel? Mi történik a mostanra felújított filmhíradókkal? Mikor lesznek végre elérhetők a Sulineten? Továbbra is előzetes bejelentkezés alapján, szűkös korlátok között, nehézkesen lehet csak megtekinteni hazánk audiovizuális örökségének jelentős részét? Várom miniszter úr megtisztelő és kimerítő válaszát.ELNÖK: Köszönöm szépen. A kérdésre Csepeli György államtitkár úr válaszol. Parancsoljon!DR. CSEPELI GYÖRGY informatikai és hírközlési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Messzemenően osztom a képviselő úr aggodalmát abban a tekintetben, hogy fontos az audiovizuális örökség átemelése a digitális térbe. Pontosan ezért jött létre két és fél évvel ezelőtt a nemzeti digitális adattár. 2,2 milliárd forintot fordítottunk tartalomfejlesztésre olyan kulturális területeken, ahol nem volt piac vagy nem volt alkalmas arra, hogy véghezvigye a munkát. A napokban avattam a filmtörténet.hu site-ot, amely már ezt a tartalomfejlesztést mutatja, és tulajdonképpen 30, 20 és 15 perces részletekben nagyon sok klasszikus magyar film megtekinthető a neten e site-on keresztül.

Ami a konkrét kérdést illeti: 2004 szeptemberében kötöttük meg a 123 millió forintos támogatást a Filmarchívummal, részben 2004-es, részben 2005-ös forrásokra. A kilenc hónapra becsült munka valóban jelentős késésben van, de a késés oka nem az IHM. A Filmarchívum az eltelt nyolc hónap alatt csak a filmek digitalizálásával kapcsolatos közbeszerzési eljárást bonyolította le; tudomásom szerint éppen a napokban született meg az eredmény. Ennek a késésnek az volt az oka, hogy nem a törvényi előírások szerint írták ki a közbeszerzési eljárást, amiért a Közbeszerzési Döntőbizottság 3 millió forint bírságot rótt ki. Ezért meg kellett ismételni az egész eljárást, és ez okozta a késést. Mindezekből következően a Filmarchívum az eredeti szerződésnek nem tud eleget tenni.

Viszont annak érdekében, hogy a játékfilmek és a filmhíradók digitalizálása mégse hiúsuljon meg, olyan szerződésmódosítást javasolt a minisztérium, amely legalább a támogatás 2005-ös részének, azaz 62,5 millió forintnak a felhasználására ad lehetőséget. Ehhez a jelenleg érvényes szerződést közösen kell módosítanunk, és bízva a szerződéses partnerünk teljesítésében, úgy gondoljuk, a jövő év elejétől kezdve elérhetővé válik, hogy filmtörténeti műkincseinek teljes valójukban megjelenhetnek a közhálón, és eljuthatnak az iskolákba, a könyvtárakba, illetve mindazokhoz, akik osztják képviselő úr érdeklődését a magyar film klasszikusai iránt.ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Viszontválaszra megadom a szót Mécs Imre képviselő úrnak.MÉCS IMRE (SZDSZ): Államtitkár úr, ha jól értettem, a Magyar Nemzeti Filmarchívum hibájából nem sikerült a közbeszerzési pályázat, ennek következtében és az államháztartási törvény vonatkozó rendelkezései miatt valójában mind a 123 millió forint elveszne, ha a tárca nem segítene, de így a fele megmenekül. Kérdezem, ki a felelős azért, hogy a másik 69 millió forint elveszett. Már régen meg lehetett volna csinálni a filmek egy részét, akár a felét is, de ez már nem lehetséges, hiszen elveszett az a keret, amit meg kellett volna kapni, ha nem hibázik a Magyar Nemzeti Filmarchívum.

Kérdezem, hogy milyen felelősségre vonást tervez a minisztérium, illetve esetleg már el is kezdte ezt. Köszönöm szépen.ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Államtitkár úr, viszontválaszra öné a szó.DR. CSEPELI GYÖRGY informatikai és hírközlési minisztériumi államtitkár: A minisztérium nem joghatósága a Nemzeti Filmarchívumnak, a felelősség nyilvánvalóan azt illeti, aki a közbeszerzési eljárást nem a törvényi előírásoknak megfelelően bonyolította le. Ilyen értelemben a felelősséget nekik kell viselniük. Amit mi tehettünk, azt meg is tettük, és igyekszünk megmenteni a maradék pénzt, de úgy tűnik, hogy a pénz másik fele örök időkre visszakerül a költségvetésbe.VISSZA