ELNÖK: Kovács Zoltán, a Fidesz képviselője, kérdést kíván feltenni az informatikai és hírközlési miniszternek: „Mit kíván tenni, miniszter úr, a kisjövedelmű telefon-előfizetők érdekében?” címmel. Képviselő úré a szó.DR. KOVÁCS ZOLTÁN (Fidesz): Tisztelt Államtitkár Úr! A Hungarotel Távközlési Rt. Magyarország 263 településén biztosítja a telefonszolgáltatást, többek között Pápán és Sárváron, Salgótarjánban és Szécsényben, valamint Békéscsabán és Orosházán, és még sok más településén, valamint ezen városok vonzáskörzetében is. A társaságok szolgáltatási területenként több tízezer előfizetővel rendelkeznek.

A Hungarotel a közelmúltban új díjcsomagokkal lepte meg előfizetőit. Az általában kis jövedelmű, többségükben nyugdíjas előfizetők által igénybe vett Otthon20 tarifacsomagot a szolgáltató Otthon60 elnevezésűre változtatta. Az Otthon20 előfizetési díja tíz perc ingyenes beszélgetéssel 1990 forint volt, az utóbbié 3090 forint; ez 35 százalékos emelés. A szolgáltató azoknak is a magasabb díjcsomagot számlázta, akiknek egyébként az alacsonyabb díjcsomag járt volna.

Az új számlák kipostázását követően a Hungarotel ügyfélszolgálati irodáiban Pápától Sárvárig, Békéscsabától Salgótarjánig tumultuózus jelenetekre került sor, az előfizetők valósággal megrohamozták az ügyfélszolgálati irodákat, volt olyan hely, ahol az őrző-védő szolgálatnak kellett közbelépnie a rendfenntartás érdekében. Úgy gondolom, az előfizetők indulatai jogosak, hisz rendkívül méltánytalan eljárás és díjkalkuláció szenvedő alanyai. Igen nagy a valószínűsége annak, hogy a szolgáltató visszaél piaci erőfölényével, ezért a fogyasztóvédelmi hatóságok, illetve a Versenyhivatal fellépése is indokoltnak tűnhet. Ismeri-e államtitkár úr, illetve az illetékes hatóságok az ilyen jellegű drasztikus áremeléseket? Mit kíván tenni ön, illetve mit kívánnak tenni a felügyeleti szervek azért, hogy a monopolhelyzetben lévő szolgáltató ne éljen vissza helyzetével? Tisztelettel várom válaszát.ELNÖK: A kérdésre Csepeli György államtitkár úr válaszol.DR. CSEPELI GYÖRGY informatikai és hírközlési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ritka öröm, hogy ellenzék és kormánypárt ugyanazon a véleményen van. Mi is elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a társaság az általános szerződési feltételeket egyoldalúan módosította, és nem tartjuk elfogadhatónak a módot, ahogyan az előfizetőket értesítette. Szerencsére vannak törvényes eszközeink arra, hogy a hírközlési és versenyhatóság, valamint a fogyasztóvédelmi szervek megfelelő módokkal és hatalommal rendelkezhessenek, hogy indokolt esetben szankcionálják a szolgáltatókat. Felhívtuk a Nemzeti Hírközlési Hatóságot arra, hogy az említett eljárást - amit képviselő úr az előbb említett - vizsgálja ki, és a fogyasztókra nézve egyoldalúan hátrányosan megváltoztatott szerződési feltételeket semmisítse meg. Jókor jött, hogy az egyik mobilszolgáltató épp most jelentkezett a piacon a helyhez kötött otthoni telefonhasználatra szánt kedvező árú új termékével, mely az országban bárhol - tehát képviselő úr körzetében is - elérhető. Ez már valódi választási lehetőséget kínál az említett szolgáltató, a Hungarotel jelenlegi előfizetői számára is.

Meggyőződésem - és remélem, hogy ezt az egész Ház és az egész ország osztja -, hogy csak a verseny által érhető el, ezzel a liberális piacszabályozási eszközzel, hogy a hírközlés területén is csökkenhessenek az árak. Ezt az elméletet egyébként a gyakorlat követi, hiszen 2005 júliusára 2002-höz képest csaknem felére csökkentek a szélessávú internetszolgáltatás tarifái, ugyanúgy a mobil-hangszolgáltatás árai, és hasonló tendencia - bár csökkentebb mértékben - tapasztalható a vezetékes távközlés területén is. Egyébként megragadnám az alkalmat, hogy a hírközlési fogyasztói jogok képviselőjének intézményét említsem, aki a Nemzeti Hírközlési Hatóságban található, és akinek a részére épp most kezdeményeztünk ingyenesen hívható zöld számot, mely lehetőséget nyújt, hogy bárki, aki érdeksérelmet szenved el a szolgáltatókkal szemben a hírközlés területén, bejelentéssel és orvoslási javaslattal élhessen. (Taps.)VISSZA