ELNÖK: Tisztelt Képviselőtársaim! Erdős Norbert, a Fidesz képviselője, kérdést kíván feltenni a gazdasági és közlekedési miniszternek: „Ilyen a liberalizált piac?” címmel. A kérdésre a téma szerint feladat- és hatáskörrel rendelkező informatikai és hírközlési miniszter válaszol. Erdős Norbert képviselő urat illeti a szó.ERDŐS NORBERT (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A távközlési piac liberalizálását - ma már ki lehet mondani - túlzott várakozás előzte meg, azt reméltük, hogy a szabad szolgáltatóválasztás sokkal alacsonyabb árakat és magasabb szintű szolgáltatást eredményez majd. Ez Békés megyében még az országosnál is kisebb mértékben valósult meg, hiszen az ott működő távközlési cég, a Hungarotel a többinél jóval rugalmatlanabbul viszonyult az új kihívásokhoz, hiszen megtehette. Ha áttekintjük a megyei napilap archívumát, számos olyan cikket olvashatunk, amelyek a nem éppen korrekt üzleti magatartásról szólnak. A telefontársaság olyan magas díjat kért az internetszolgáltatóktól, ami mellett nem lehet gazdaságos szolgáltatást nyújtani. Volt olyan díjelem, amelynek nagysága ötvenszerese volt a máshol alkalmazottnak. Nemrégiben 13 milliós bírságot szabott ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság versenyellenes magatartásért, mert a cég korlátozta a közvetítőválasztást. A társaság legújabb akciójával minden eddiginél jobban felforrósította maga körül a levegőt. Kiküldtek egy levelet előfizetőiknek csomag- és díjváltozási javaslattal, és ha az ügyfél nem válaszolt, akkor azt beleegyezésnek tekintették, ily módon sokak díjai emelkedtek akár többszörösére is.

Tisztelt Államtitkár Úr! Mindenben megfelel-e a liberalizált távközlési piac ismérvének a Békés megyei, valamint mikor fognak a Békés megyeiek is olyan szabadon választani szolgáltatók és szolgáltatások között, mint az ország más területein élők? Tisztelettel várom válaszát. (Taps a Fidesz soraiból.)ELNÖK: Megadom a szót Csepeli György államtitkár úrnak.DR. CSEPELI GYÖRGY informatikai és hírközlési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Örömmel jelentem, hogy az elektronikus hírközlési törvény Békés megyére éppúgy érvényes, mint az ország más területeire. Ez többek között abban is kifejezésre jut, hogy az előfizetők lábbal szavaznak; míg 2001-ben 216 ezer előfizetője volt ennek a társaságnak, melyet említ, 2004-ben már csak 199 ezer, és a tendencia folyamatosan lefelé tart.

Ezzel párhuzamosan, amely arra utal, hogy a technológiák között komoly verseny van, a mobilszolgáltatók előfizetői köre jelentősen nő. Színre lépett a kábeltelevíziós internet, a kábeltelevíziós interneten keresztül a telefonszolgáltatás. Ez megint csak egy másik technológia ugyancsak a hangszolgáltatás tekintetében, amely egyúttal internetszükségletet is képes kielégíti.

Egy mobilszolgáltató nemrég olyan előnyös ajánlattal lépett fel, amely ugyancsak hozzá fog járulni, hogy az ön által említett társaság bizonyos értelemben véve a saját bőrén érezze a verseny hatásait.

Ha mindez nem elég, akkor felhívnám a figyelmet arra, hogy ez egy olyan piac, amely szabályozott piac, és a piaci szabályozás főhatósága a Nemzeti Hírközlési Hatóság, melyen belül van egy külön biztos, a fogyasztói jogok biztosa, Juhász Károly. Kérem, hogy az ilyen típusú panaszokkal az ön által képviselt előfizetők keressék meg a fogyasztói jogok biztosát, és egészen biztos vagyok benne, amennyiben jogszabálysértés vagy bármifajta visszaélés történik az ilyen típusú sajátos tarifaemelési trükkök kapcsán, amelyeket említ, és ha ezek igazak - akkor mi is elítéljük őket -, akkor ez a hivatal hivatott arra, mint ahogy már a bírság kivetésekor is ön említette, hogy megfelelő szankciókkal elejét vegye az ilyen típusú visszaéléseknek. Köszönöm figyelmét. (Szórványos taps az SZDSZ soraiból.)VISSZA