- Még az idei választások előtt a Kritikában azt nyilatkozta arra a kérdésre, hogy "mire elég négy év?": "A kormányzatban szerzett tapasztalataim birtokában azt mondhatom, hogy négy év sok a semmittevéshez és rögtönzéshez, de kevés a tudatos, stratégián alapuló munkához..." Önnek nagyszabású elképzelései voltak az azóta megszűnt Informatikai és Hírközlési Minisztérium politikai államtitkáraként. Mind füstbe ment tervek?

- Az új kormány azon az úton indult el, amit az interjúban jeleztem. A politikai államtitkári funkció fölösleges, tartalom nélküli munkakör volt. Nagyon helyes, hogy megszűnt. Elképzeléseim megvalósítására az új rendszerben sokkal nagyobb lehetőségeim lesznek, mint voltak. A nagy tervek nem mennek füstbe.

- Ön sokat tett azért, hogy az új Gyurcsány-kormányban Kóka János gazdasági miniszter államtitkára lehessen- Sokáig tartották magukat azok a sajtóhírek, hogy ez sikerülni fog. Mi történt? Nem volt elég erős a politikai háttere, vagy túl sokan pályáztak erre a tisztségre? Csalódott?

- A kisujjamat sem mozdítottam, hogy államtitkár legyek. A politikában itt és most nem úgy történnek a kinevezések, hogy valaki kiszemel magának egy pozíciót, s utána addig harcol, míg meg nem kapja. Az SZDSZ programjában olvasható volt, hogy a korábbi széttöredezett minisztériumi struktúra helyett olyan kormányt szeretnénk, amely kevesebb, de integrált, az erőket egyesítő minisztériumból áll. Az IHM szerepét ennek megfelelően átvette a GKM. Mivel a politikai államtitkári szerep megszűnt, nem maradhattam az, aki voltam, de soha, egy pillanatra nem merült föl, hogy ne lenne szükség arra a szellemiségre, amelyet képviselek, s arra a stábra, amelyet az IHM-ben vezettem.

- Hírek szerint nem tett az sem jót magának, hogy annak idején gyakran bírálta egykori főnökét, Kovács Kálmánt, az SZDSZ egyik ügyvivőjét, a megszűnt informatikai minisztérium vezetőjét. Önnel szemben Kovácsnak erős a pártbázisa, 1990 óta SZDSZ-képviselő. Az államtitkár pedig végül Garamhegyi Ábel lett Kóka minisztériumában.

- Kovács Kálmánnal négy éven át töretlen és jól működő kapcsolatban voltam, amit az is minősít, hogy mi voltunk szinte az egyetlen "tandem", amely négy évig kitartott. A választási kampányba úgy keveredtem egy visszalépett képviselőjelöltünk helyett, mint Pilátus a credóba, s senkinek nem kívánom azt a három hetet. Ugyanakkor hihetetlen segítőkészséget és szervezőkészséget találtam azok körében, akik ezt a heroikusan pesszimista ügyet magukévá tették. A négy százalékhoz közeli eredmény kevésnek tűnhet, de csaknem hasonló volt a többi Somogy megyei SZDSZ-es jelölt eredménye is. A választókörzetemet megszerettem, s a következő négy évben azon leszek, hogy amit lehet, a programomból megvalósítsak. Bedegkéren most hozunk létre egy digitális kisiskolát, ami talán megoldást nyújthat a hasonló típusú, bezárással fenyegetett intézmények gondjainak a megoldására. Ha az interneten keresztül a világot behozzuk a kisiskolába, az talán ér annyit, mint ha a tíz kilométerre fekvő városi iskolába utaztatjuk a hat-tíz éves gyermekeket. De ez csak egy a sok terv közül.

- Nem arról van szó, hogy az SZDSZ által felterjesztett államtitkárok listájáról a miniszterelnök kihúzta a nevét, és helyette más írt be? Garamhegyiről nem sokat tud a közvélemény.

- Gyurcsány Ferenc tudja, hogy Magyarország sorsa áll vagy bukik azon, hogy az információs korszak adta lehetőségeket ki tudjuk-e használni. Az új szereposztásban minden minisztériumban csak egy államtitkár lehet, akinek jelentős mértékben közigazgatással is kell foglalkoznia. Az én erősségem a gondolkozás, a kapcsolatépítés, a lehetőségek felfedezése. Kóka János a múlt héten jelentette be, hogy közpolitikai igazgatóként bevon a minisztérium felső vezetésébe, ahol az lesz a feladatom, hogy a kutatás-fejlesztés, az innováció, az információs társadalom, s azon belül a digitális igazságosság projektjeinek kitalálását, megvalósítását irányítsam. Ezentúl arra is lehetőségem lesz, hogy a gazdaságpolitika emberi, társadalmi kontextusára figyeljek. Nagyszerű lehetőségek nyílnak előttem, amelyek a politikai államtitkári munkához képest jóval nagyobb mozgásteret, több tényleges feladatot tartogatnak, miközben nincsenek protokolláris kötelességeim, nem kell a parlamentben ücsörögnöm, nem kell hosszú értekezleteken részt vennem. Magammal hozom azokat a nagyszerű fiatalokat, akikkel eddig is együtt dolgoztam.

- Tanít-e majd az ELTE Társadalomtudományi Karán? Megbánta-e, hogy kiváló szociálpszichológusként politikára adta a fejét?

- A civil szférát egy percre sem hagytam el. A politikában való részvétel szervesen következik tudományos múltamból, amely sosem jelentett elefántcsonttoronyba való zárkózást. Tanítani és kutatni fogok, mint eddig is tettem. A GKM vezetői köre inspiráló szellemi közeg számomra, ahol mindenki azt teszi, amihez a legjobban ért. A következő években azon leszek, hogy a kutatás és fejlesztés rendszere szervesen beépüljön az üzleti és civil világba, miközben megmaradjon a kutatókban az igazság keresésének szenvedélye. Szeretném, hogy a széles sávú internet mindenütt elérhetővé váljék, nemcsak fizikai, hanem lelki értelemben is. A korszakról, amelyben élünk, többé nem beszélhetünk a rendszerváltás terminusaiban. Radikálisan új problémákkal kell szembenéznünk, nemcsak itt az országban, hanem Európában is, amelynek természetes részévé váltunk. A Kompország végleg kikötött a nyugati parton. A dolgok nem folyhatnak tovább úgy, mint ahogyan eddig.VISSZA