- Előadásában elmodta, hogy a digitális adattár a jövő emlékezete lesz, csak hát tudjuk, hogy az adathordozók elévülnek. Néha egy kőtábla sokkal tovább tárolja az adatot, mint egy CD. Felhalmozni az információt könnyű, tárolni nehéz. Mi a megoldás a biztonságos adattárolásra?

- A fizikai jelentéshordozók azért mintha sérülékenyebbek lennének, és kevésbé ellenállók az idővel szemben. Egyébként pedig minden programot lehet konvertálni, és óhatatlanul felmerül a Nemzeti Digitális Adatbázis kérdése - és nem csak nálunk, hanem mindenütt a világon - , hogy hogyan lehet tárolni másolatokkal, adatbankokkal, és megteremteni a maximális biztonságot. Én nem vagyok technikai szakember, de engem arról biztosítottak, hogy azért ez jobb, mint a kő.

- Nem ijesztő egy kicsit, hogy a japánok kitaláltak egy olyan gépet, amit az ember letesz a homokba, és reprodukálja önmagát, az összes tudását felönti az Internetre, és közben van olyan fém, ami összenő a csonttal. Nem lehet, hogy mindez egyszercsak életre kel?

- Engem arra emlékeztet ez a kérdés, hogy amikor őseink fenn ugrándoztak a fán, az egyik lement, és elkezdett csavarogni, az, aki fennmaradt, megkérdezte: nem ijesztő ez?

- Mi az a digitális mágia, ami szerepelt a slide-on, csak nem volt róla szó?

- A digitális mágiáról közvetve volt szó, amikor a képzelet felfokozott lehetőségeiről beszéltem az emlékezet tévesztésével szemben. Akkor arra gondoltam, hogy amit a gyerekek meg tudnak teremteni a képzelet erejével - azt mondják valakire, hogy vasorrú bába, holott nem úgy néz ki - a digitális technika két perc alatt lehetővé teszi (magából olyan vasorrú bábát lehet varázsolni, mint a huzat). A háromdimenziós térhatású trükkök kollektív hallucinációt hoznak létre, amihez képest azt lehet mondani, hogy a mágia sültrealizmus.

- Gondolja, hogy ennek woodoo-hatása is lehet? Tehát ha lerajzolok egy vasorrú bábát a földre, az úgy működik, mint az afrikaiaknál? Az áttételi mágia is lehetséges digitális eszközökkel?

- Nem tudom kizárni.

- Azt mondta, hogy az én megerősödik az Internet használatával.

- Az éntudatot erősíti az az isteni lehetőség, hogy az én uralja a teret. A spontaneitás, a szuverenitás oldalát erősíti az énnek. Azt az oldalát pedig gyengíti, amely a közvetlen kapcsolat révén jön létre, hogy az egyik én kontrollálja a másikat. Azt látom vizsgálatokból, hogy ezt a "mindent megtehetek"-érzést az Internet felerősíti.

- A Nemzeti Digitális Adattár szabványai mikortól lesznek nyilvánosak?

- Ha nézi a honlapunkat, akkor ott szerintem egy hónap múlva megjelenik.

- Ki fogja lektorálni a Digitális Adattárat?

- A támogatási szerződésbe vagy a pályázati kiírásba feltétlenül beiktatjuk mint klauzulát, hogy az, aki az adatot birtokolja, garantálja, hogy tiszta legyen. Például amikor egy olyan programot csinálunk, amely a kritikai kiadásokat fogja feltenni az Internetre - egyvalami fontos: senkinek sem szabad hibáznia. Az a legfontosabb, hogy a lehető legtöbb ember a lehető leggyorsabban és legolcsóbban hozzáférjen az adatokhoz.

- Gondolja, hogy ez kihatással lesz a gondolkodásmódunkra is?

- Nem tudom elképzelni, hogy ez az eszköz, ez a médium ne változtassa meg a megismerésünket. Ugyanakkor minden korábbi lehetőségünkhöz képest több lehetőséget nyújt ahhoz, hogy mi változtassuk meg ezt az új médiumot, de ez már nem a maga generációja lesz.

- Arról is esett szó, hogy a magyar társadalomnak csak kis része foglaltatik majd benne az információs társadalomban - és gondolom világszinten még rosszabb az arány. Szociológusként Ön hogyan látja ezt a virtuálisan kettészakadt társadalmat? Milyen jövője lehet ennek?

- Ezek nem olyan típusú egyenlőtlenségek, mint a korábbiak. Egy jobbágy, ha felnézett a kastélyra, akkor nem sok esélye volt arra, hogy beköltözhessen a kastélyba. Az információs társadalomnak ebbe a láthatatlan várkastélyába sokkal könnyebb beköltözni, tehát itt nem százévnyi kiegyenlítődésekről van szó.VISSZA